В края на 60-те години на миналия век канадският

...
   В края на 60-те години на миналия век канадският
Коментари Харесай

Експериментът с насилието над клоуни

 

 

В края на 60-те години на предишния век канадският психолог Алберт Бандура провел индикативен опит.

Той снимал малко видео за това по какъв начин елементарна, стара американка удря с ръцв и ритници, ругае и хвърля на пода надуваем клон. За опита били поканени деца от детски градини, които били разграничени в три групи.

На първата група посочил видеото в такова, каквото е – с принуждение. Втората груша изгледала клипа във вид без принуждение, в който дамата не биела клоуна, а просто не му обръщала внимание. На третата група въобще не било пускано видео.

След това всяка група на собствен ред била пратена в стая, в които имало същия смешник и надуваеми чукове и играчки-пистолети.

Тези деца, които гледали цялостната версия на видеото, незабавно скочили на клоуна и започвали да ги удрят и изтезават. Останалиет две групи реагирали на клоуна всекидневно и не показали принуждение.

Бандура траял да експериментиа и снимал още един клип, в който възрастни хора издевателствали над към този момент жив смешник и също го пуснал на децата да го гледат. Както може да се чака, откакто децата се оказали в една стая с смешник, те просто почнали да го бият и да го малтретират.

Така психологът потвърдил, че децата постоянно копират държанието на възрастните.

На същия принцип нас ни „ зомбират “ малкия екран, а небрежните родители внушават на децата си експанзия още в ранна възраст.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР